Puisi Blues Harmonika Sutardji

Sutardji Calzoum Bachri, penyair Indonesia paling cool dengan gaya selamba, berguling-guling dia, kalau tak dilepaskan, itulah kata mak aku, bila Sutardji berpuisi, gaya rock n roll, blues, selebet, itulah Sutardji. Aku sempat bertemu Sutardji, mak aku bawak program Sasterawan NEgara dengan penyair nusantara, dari Indonesia dan Singapura. Berlaku di UPSI, aku dilayankan dengan persembahan puisi Multimedia Asrizal Nur, dan paling cool ialah Sutardji bermain blues  harp sambil memekik puisi ciptaannya.


 


Sutardji ni lain macam sikit kepala dia, mungkin kat Malaysia ni, bila nak berpuisi, lagu mesti melankolik, tiupan seruling dan gitar, lagu mesti sedih, mendayu, tapi tidak kepada Sutardji, dia bantai blues harp, dan lagu backup dia lagu blues, jazz, hahhaa, memang berjoget anak dara aku dua orang tuh, tuh pun mak aku cakap, kalau tak dikawal, Sutardji boleh feel berguling-guling, sebab umur dia pun dah 70 lebih, tapi jiwa muda dia tak pernah hilang. Feel gila-gila, dengan harmonika, aku rasa zaman Kembara Seniman Jalanan, jiwa memberontak, gitar kapuk dan harmonika, layan sampai lebam, dengan puisi protes demokrasi, hahahaha. 




No comments:

Post a Comment