Tuesday, 10 May 2016

Jason Ricci - Cikgu Harmonika Paling Cool Dalam Internet

Apa khabat semua, korang nak belajar main harmonika ? Hoo nak belajar pasal harmonika lain, yang biasa tuh, boleh belajar dengan ramai orang, tapi yang paling cool sekali tentu sekali ialah cikgu Jason Ricci, dia punya main harmonika sepuluh lubang je, tapi dia ni punya style memang gile, dia punya penerangan memang power.


Yang best Jason Ricci ialah dia ni yang bukak mata aku pasal main blues harp secara chromatic, hahaha, apa tuh chromatic, maknanya, kita jangan limitkan note yang ada dalam harmonica tuh, kita boleh main semua note, kalau tahu teknik yang betul. Hooo, Orang yang main chromatic harmonica, dia akan guna harmonica chromatic yang ada wind valve tuh, untuk memang pemuzik jazz  selalu pakai, lagi lagi stevie wonder.

Tapi nak korang layan jugak semua video Jason Ricci nih, yang ni video lama dia, masa ni aku belajar pasal overbend, ye, dia cakap, kalau kita harmonica yang modified, kita boleh main semua note, hooo, dasyat weih, hahahhaa. Orang yang blues harp je tahu benda nih, feel dia susah .

Tapi yang aku tahu, ada satu brand baik punya, SUZUKI MANJI, kat malaysia ni korang boleh refer Zhin Wong, dia ni otai blues harp jugak, selalu pergi US katanya, join harmonica festival . Hahha, memang hebat, kalau korang rasa harmonica ni limited note, apa kata korang layan semua  video Jason Ricci, baru tahu betapa bestnya muzik harmonica nih, hahahha.



2 comments:

  1. Memang seronok bila kita dapat menguasai teknik2 mengawal bunyi yang hendak dihasilkan.Dimana perlukan kawalan nafas yang menyiksakan.....bila dah tahu....memang seronok......kini aku fokus pada 'position pula' terutama 3rd dan 5th....lebih pada kepada 'minor scales'. Pesan dongibap......bye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro, unik harmonika nih, ada byk position yang boleh kita main

      Delete

LIKE US